Jeřáb visí po nehodě stále nad hladinou

blank

Po páteční tragické nehodě, při které přišel na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně o život šestapadesátiletý jeřábník, se ještě nepodařilo třicetitunový stroj vyprostit. Elektrárna zůstává mimo provoz.

Proces odstranění jeřábu je mimořádně náročný. Ihned po nehodě zabezpečili hasiči stroj lany, aby nespadl do nádrže celý. V pátek sice na místo dojela těžká technika ze Záchranného útvaru v Hlučíně, ale její pokusy dopadly neúspěšně. „V minulých dnech proběhly přípravné práce, to znamená konzultace se špičkovými odborníky, důkladné zaměření jeřábu i mapování stavu pod hladinou za pomocí speciální dálkově ovládané ponorky,“ popsal mluvčí skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Další práce začnou poté, až bude zajištěna maximální bezpečnost. „Práce včetně finálních příprav zaberou mnoho hodin, možná i více dní. Očekává se, že policie v té době celý prostor uzavře. Nebezpečí například v podobě odmrštěného předmětu totiž může hrozit v širokém okruhu, například na protějším břehu nádrže,“ doplnil Sobol. Bližší informace o způsobu vyprošťování zatím nejsou známy. Několikadenní odstavení elektrárny fungování energetické sítě neohrozí. Situaci budeme nadále sledovat.

Foto: olomouc.idnes.cz

 

Scroll to Top