Domácnosti v Miřeticích se začnou připojovat k nové kanalizaci

blank

Kanalizace a čistírna odpadních vod v Miřeticích na Chrudimsku jsou hotovy. Na novou kanalizaci se domácnosti začnou připojovat začátkem listopadu. Informoval o tom Chrudimský deník.

„Hotová je kanalizace i čistírna odpadních vod. V nejbližších dnech dojde také na dokončení oprav asfaltového povrchu na komunikacích. Koncem tohoto týdne nás ještě čeká prohlídka čistírny a odborné proškolení obsluhy. V dalších dnech začne postupné napojování jednotlivých kanalizačních přípojek. Vše se určitě stihne ve stanovených termínech,“ uvedl starosta obce Jaroslav Chour.

Miřetice s tisícovkou obyvatel patřily k těm obcím na Chrudimsku, které neměly vlastní kanalizaci. Nová čistírna odpadních vod bude výhledově schopna přečistit i odpadní vody z místních částí Dachov, Havlovice a Dubová. Náklady dosáhly 67 milionů korun. Na 30 milionů korun si vzaly Miřetice úvěr, zbytek pokryla dotace.

V tuzemských podmínkách by měla každá čistírna obsahovat dva stupně čištění. Mechanické předčištění na česlích a lapáku písku a biologickou jednotku. K té je však třeba vybudovat přiměřené kalové hospodářství. Provoz čistírny funguje na automatické bázi s občasným dohledem. Na čistící efekt má největší vliv biologická jednotka složená z aktivační a dosazovací nádrže. Pro kalové hospodářství je zpočátku nutná alespoň dostatečně velká nádrž pro uskladnění přebytečného kalu.

Ilustrační foto

Scroll to Top