Zástupci Povodí Ohře a Chebu se sešli kvůli problému se sinicemi ve ...

blank

Povodí Ohře každoročně bojuje se sinicemi v přehradě Skalka. Zatím se však nenašlo řešení, které by problém s bakteriemi vyřešilo. Na schůzce o možnostech vedoucí ke zlepšení situace hovořili zástupci státního podniku a představitelé města Cheb. Informoval o tom Chebský deník. 

„Povodí Ohře se snaží udělat maximum pro to, aby se sinice v přehradě co nejvíce omezily. Bohužel bez chemických prostředků to není možné, ale Povodí Ohře má ve svých zásadách, že chemické řešení bude používat pouze v nezbytně nutné míře,“ uvedla chebská místostarostka Gabriela Licková. Ačkoliv nebyl letos výskyt sinic v přehradě tak masivní, musela hygienická stanice v Karlových Varech označit koupání na Skalce za nebezpečné.

V roce 2010 provedli experti v přehradě takzvané mezokosmové pokusy. Dno nádrže osadily, a ty odborníci ohraničili igelitovými fóliemi, které vymezily prostor pro testování jednotlivých zásahů. V železných klecích se nacházely chemické látky, které měly výskyt sinic omezit. Akce se však nesetkala s uspokojivým výsledkem. Účinnost atakovala maximálně hranici 20 procent. Podle dostupných údajů může za činnost sinic především fosfor a měď, které se nachází na dně s bahnitým charakterem.

Nádrž byla vybudována v letech 1962-1964 a slouží k zásobování vodou průmyslových podniků. Vedlejším účelem nádrže je také výroba elektrické energie v Malé vodní elektrárně Skalka. Přehrada rovněž plní protipovodňovou funkci .

Scroll to Top