Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně je od páteční tragické nehody mimo provoz

blank

V pátek 13. října přišel na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně o život šestapadesátiletý jeřábník, na kterého se při manipulaci převrátil jeřáb. Několikadenní vyřazení elektrárny z provozu žádné komplikace nezpůsobilo. Dodávky do sítě jsou pokryté z jiných zdrojů. Přečerpávací vodní elektrárny slouží primárně jako velké akumulátory elektrické energie.

„Jeřáb se převrátil na střechu, částečně visel nad vodní hladinou a břemeno spolu s ramenem zasahovalo až do vody. Muž, který jeřáb obsluhoval, zůstal strojem zavalen a na místě svým zraněním podlehl,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Hasiči po nehodě zajistili jeřáb, který váží 30 tun, proti dalšímu pohybu. „Majitelé jeřábu spolu s pracovníky přečerpávací elektrárny rozhodují o nejlepším postupu k závěrečnému vyřešení mimořádné události,“ podotkla Hacsiková.

Příčiny neštěstí vyšetřuje policie. Na hladinu nádrže uniklo při nehodě menší množství provozních kapalin. Elektrárna v prvním pololetí vyrobila zhruba 350 milionů kWh elektrické energie a loni 716 milionů kWh elektřiny, což byl zatím její dosavadní rekord.

Scroll to Top