V Razicích byla u vodárny odcizena socha vodní víly

blank

Policie pátrá po neznámém pachateli, který odcizil sochu vodní víly u vodárny v Razicích na Teplicku. Na případ upozornil Teplický deník.

„Socha je mrazuvzdorná, nepotřebuje zazimovat. Ve sběrných surovinách má hodnotu nula korun a doma vás také nezahřeje,“ vzkázala starostka Hrobčic, pod které Razice spadají, Jana Syslová. Pro obyvatele měla socha významnou estetickou hodnotu, ale těšili se z ní sotva pět měsíců. „Je to pro nás velká ztráta. O tuto instalaci se zajímali a obdivovali ji i lidé ze zahraničí,“ podotkla Syslová. Socha stála na zajímavém prostoru a společně s vodárnou tvořila odpočinkové místo.

Vodní vílu zhotovil umělecký štukatér Karel Kaliba, který opravoval také vodárnu. „Celou kompozici měla doplnit ještě jedna lavička a informační cedule o Razicích. Další instalace měla být přímo v kapličce, ale nevím, jestli po té události budeme pokračovat dál,“ dodala starostka obce.

Policie vyčíslila vzniklou škodu na 50 tisíc korun. „Případ prověřujeme jako přečin krádeže. Žádáme spoluobčany o pomoc při pátrání po odcizené soše. Jakékoliv informace k pachateli nebo k výskytu uměleckého díla lze sdělit na nejbližší policejní služebně nebo na lince 158,“ řekl mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Scroll to Top