Sigma dodá Rusku 12 čerpadel za 8 milionů eur

blank

Společnost Sigma uspěla v tendru na rozšíření jaderné elektrárny Kurská II. a dodá do Ruska čerpadla za více než 200 milionů korun. Elektrárna vyrábí od sedmdesátých let 20. století a patří k největším v zemi. Během nadcházejících šesti let by se měla rozšířit o další dva bloky, které budou vybaveny čerpadly z Česka.

Sigma elektrárně dodá čtyři chladicí čerpadla pro chlazení kondenzátorů a osm čerpadel technické vody pro chlazení klíčových spotřebičů. Komponenty musí ruská strana obdržet do roku 2020. „Pro naši společnost znamenají tyto obchodní případy nejen pokračování v dodávkách čerpadel pro jadernou energetiku, ale především perspektivu do budoucnosti, kdy budou obdobná čerpadla poptávána i pro další projekty,“ uvedla ke spolupráci projektová manažerka Sigma DiZ Lada Roubalíková.

Spolupráci českých subdodavatelů s ruským jaderným průmyslem v poslední době podle týdeníku Euro ohrožují ekonomické problémy některých tuzemwkých firem. Mnohé z nich totiž od roku 2015 skončily v insolvenci. Jedná se například o Chladící věže Praha, Modřany Power nebo Vítkovice Power Engineering.

Sigma je z historického hlediska nejvýznamnější společností orientující se na výrobu čerpadel v České republice. Největším zahraničním trhem je pro Sigmu severoafrický Egypt. V deltě Nilu má padesát stanic sloužících k závlahám. Společnost exportuje i do další politicky velmi nestabilní země. Do Iráku dodávala čerpací stanici pitné vody a lahvovací linku. Dalším velkým trhem je Indie.

Scroll to Top