Přípravy na podání dotační žádosti ve Frýdku-Místku pokračují

blank

V květnu portál vodarenstvi.cz informoval o plánu vybudovat kanalizační síť v příměstských částech Frýdku-Místku Skalici, Lysůvkách, Zelinkovicích a Chlebovicích s podporou peněz z Evropské unie. Má se jednat o 30 kilometrů kanalizace a náklady jsou odhadovány na 300 milionů korun. Město již vysoutěžilo dodavatele projektové dokumentace, který komunikuje s občany. 

„Připravili jsme prezentaci pro občany, aby měli informace. Je to zásadní věc, protože se chceme pokusit po mnoha letech, kdy se tento problém nedařil řešit, vyřešit už jednou provždy tak, abychom ve 21. století měli odkanalizované všechny části města,” sdělil náměstek primátora města Frýdku-Místku Jiří Kajzar. Projektová kancelář již dokončila přípravu, která měla naplánovat a provést projektovou dokumentaci.

Většina majitelů domů v okrajových částech Frýdku-Místku nakládá podle portálu polar.cz s odpadními vody nezákonným způsobem. Situaci lze v souladu se zákonem řešit třemi způsoby. Buď se lidé napojí na veřejnou kanalizaci, pořídí si nepropustnou žumpou s nutností mít pro úřady doklady o vývozu, nebo budou mít domovní čistírnu odpadních vod se všemi potřebnými náležitostmi.

„V lednu chceme požádat o dotaci, kterou ovšem můžeme a nemusíme dostat. Ta by nám samozřejmě velmi pomohla při financování, protože se jedná o částku okolo 300 milionů korun,“ doplnil Kajzar. Městu však projekt může zkomplikovat ještě jeden možný scénář. Všichni lidé, kteří budou chtít kanalizaci, musí podepsat závazek, že se skutečně připojí. Pokud by k tomu totiž nedošlo, bude městu adekvátně zkrácena dotace. Zástupci Frýdku-Místku sdělili, že občany okrajových částí města navštíví a pozvou je na veřejnou debatu, kde je obeznámí se všemi potřebnými informacemi.

Zdroj: polar.cz 

Scroll to Top