Práce na stavbě protipovodňových prvků v Sázavě jsou v plném proudu

blank

V květnu portál vodarenstvi.cz informoval o zahájení stavební akce ve středočeské Sázavě, která má za cíl chránit obyvatele před velkou vodou. Protipovodňový projekt se týká 70 staveb a plochy o rozloze téměř 100 tisíc metrů čtverečních na pravém i levém břehu řeky. Akce probíhá díky dotačnímu programu ministerstva zemědělství 129 260 Podpora prevence před povodněmi III. Zaměřili jsme se na informace o tom, v jaké fázi se projekt aktuálně nachází.

V současnosti je téměř hotová pravobřežní betonová hrát a práce začaly i na novém odlehčovacím ramenu řeky. Dále bude vytvořen mezi rameny suchý poldr, který při navýšení vody odlehčí rameni a propojí ty vedlejší. „Po levé straně řeky budou vytvořeny také pevné hráze, ty se začnou dělat v nejbližší době. Také jsme museli řešit drobné změny v projektu,” uvedl Deníku starosta Sázavy Petr Šibrava. Ty se týkají hrází, které zasahují do kořenového systému chráněných lip. Hráz se posune a lípy nebudou nijak poškozeny.

Investorem akce je Povodí Vltavy, ale město Sázava si muselo poradit s některými administrativními komplikacemi. „Protipovodňová hráz je v kolizi s projektem obnovy mostu, který patří krajské správě údržby silnic. Také protipovodňový projekt zasáhl do naší akce revitalizace zeleně. V místech budoucího provizorního mostu tato akce proběhla,” doplnil Šibrava. Práce budou pokračovat do doby, kdy to dovolí počasí. „Ještě se budou dělat terénní úpravy a zasypávání hráze. To musí být hotovo, před tím než napadne sníh,” poznamenala vedoucí odboru výstavby a životního prostředí města Sázava Pavlína Drahotová.

 

 

Scroll to Top