Kilogramy zlata a stříbra ve švýcarských odpadních vodách

blank

Do odpadních vod ve Švýcarsku se ročně dostanou kilogramy zlata a stříbra. Objevují se tam zejména vlivem průmyslové činnosti. V některých případech je podle studie výzkumného ústavu Eawag koncentrace drahých kovů tak vysoká, že se vyplatí je ze splašků získávat.

Ročně se ve švýcarských čistírnách odpadních vod objeví zhruba 3000 kilogramů stříbra a 43 kilogramů zlata. Hodnota takovýchto kovů se odhaduje na 33 milionů korun ročně. Například v kantonu Ticino stojí několik podniků, které se specializují na zpracování zlata a stříbra. Podle hlavního autora studie Base Vriense se v odpadních vodách pravidelně objevují i jiné vzácné kovy jako tantal nebo titan.

Pozornost naší redakce si před několika týdny ve Švýcarsku zasloužil také tradiční, a především přírodě šetrný zvyk některých obyvatel v Bernu a Basileji. Místo auta, motorky, nebo městské hromadné dopravy se lidé přepravují ze zaměstnání po vodě. Jedna z obyvatelek Bernu například uvedla, že jí pěší cesta z kanceláře k řece zabere půl minuty. Poté si jen sbalí věci do nepromokavého vaku a po necelých deseti minutách své plavidlo zastavuje na druhém konci města.

Ilustrační foto 

Scroll to Top