Rozhodnuto. Kyrgyzská vláda vypověděla smlouvu Liglass Trading

blank

Kyrgyzstán jednostranně vypověděl smlouvu společnosti Liglass Trading, která měla v zemi postavit kaskádu vodních elektráren na řece Naryn. Představitelé české firmy před několika dny uvedli, že chtějí s vládou středoasijské země dále jednat a připravují ke smlouvě dodatek. Definitivní vládní usnesení podepsal předseda kyrgyzské vlády Sapar Isakov. Informovala o tom státní agentura Kabar.

Generální ředitel Liglassu Michael Stmelík nedávno uvedl, že pokud vláda smlouvu vypoví, obrátí se česká strana na mezinárodní arbitráž. Podle tamějších médií čeští zástupci v posledních dnech Kyrgyzstán navštívili a byli informováni, že strana smlouvu vypoví. Média uvedla, že návrhy firmy na řešení vzniklé situace byly neakceptovatelné.

Liglass Trading převzal zakázku za 12 miliard korun letos v červenci. Kyrgyzané totiž vypověděli smlouvu ruské státní společnosti RusGidro pro údajnou platební neschopnost. Rusové měli původně v zakázce figurovat jako klíčoví investoři projektu. Úřadům však bylo podezřelé financování akce. Podle šéfa RusGidro Nikolaje Šulginova společnost už do kaskády investovala 35 milionů dolarů a peníze chce zpátky. Smlouva mezi kyrgyzskou vládou a Liglassem říká, že zhruba 37 milionů dolarů má zaplatit Rusům česká strana. Termín splatnosti ale vypršel 19. září. Za českou firmu lobboval prezident Miloš Zeman a hradní kancléř Vratislav Mynář.

Češi tvrdí, že jim kyrgyzská vláda problémy s  RusGidro zatajila a neoprávněně zadržuje vratnou finanční záruku 1,148 milionu dolaru, kterou měla vrátit do 11. srpna. Podle kyrgyzské strany však byla záruka nevratná a propadla státu.

V návaznosti na tuto kontroverzní zakázku bude v České republice ministerstvo průmyslu a obchodu detailněji monitorovat subjekty, které úřady doporučují pro zahraniční zakázky. Prokázalo se, že Liglass měl některá doporučení zcela vymyšlená. Například na svých internetových stránkách zmiňoval údajnou spolupráci s ČEZ, ČVUT nebo různými podniky Povodí.

Ilustrační foto 

Scroll to Top