V řece Okavango v Namibii nalezli desítky mrtvých hrochů

blank

V národním parku Bwabwata v severovýchodní Namibii uhynulo několik desítek zvířat. Smrt zřejmě způsobilo bakteriální onemocnění sněť slezinná, známé jako antrax. V pondělí 9. října o tom informovala agentura AFP.

Bakterie, které způsobují onemocnění sněť slezinnou, se vyskytují v místech se suchým klimatem nebo ve stojaté vodě, která je typická právě pro okolí řeky Okavango. „Je to situace, kterou dobře známe. Už jsme ji viděli v Zambii a nastává hlavně při takto snížené hladině řeky,“ uvedl Colgar Sikopo z ministerstva životního prostředí. Ačkoliv antrax napadá především hospodářská zvířata, na pozoru by měl být i člověk. Sikopo však doplnil, že turisté v oblasti nejsou ohroženi.

Řeka Okavango protéká Angolou, Namibií a Botswanou a je dlouhá 1600 kilometrů. Využívají ji společně Namibie a Botswana a byla také předmětem řady mezinárodních konfliktů. Namibie totiž postavila 300 kilometrů dlouhý kanál a plánuje výstavbu dalšího 250 kilometrů dlouhého potrubí k zabezpečení závlah suchých oblastí. Botswana využívá deltu řeky jako vodní zdroj, ale také jako turistickou destinaci. Plánovaný projekt výstavby potrubí by údajně omezil přísun vody do Bostwany. V roce 1994 obě země podepsaly společný program Okavango River Basin Commissio, který je opravňuje k užívání řeky pro své účely.

Scroll to Top