V Bolešinech slavnostně otevřeli čistírnu odpadních vod

blank

S plánem postavit novou čistírnu odpadních vod v Bolešinech na Klatovsku přišlo vedení obce před osmi lety. V roce 2013 získala obec stavební povolení, o rok později podala žádost o dotaci, která však byla neúspěšná. Na druhý pokus už Bolešiny dotaci získaly a v dubnu loňského roku byly zahájeny stavební práce.

Na akci, jejíž náklady se vyšplhaly na 19 milionů korun, obdržely Bolešiny jedenáctimilionovou dotaci od ministerstva zemědělství a 3,6 milionu od Plzeňského kraje. Zbylé prostředky obec získala formou úvěru od banky. Podle starosty Josefa Sommera řeší stavba vývoj obce do budoucna a obyvatelé ji docení až později.

V sedm kilometrů vzdáleném Točníku pro změnu usilují o vybudování kanalizace a vodovodu, na které bude potřeba nejméně 60 milionů korun. „Zároveň ale dáváme rozvazovací právo, že pokud nebude dostatečné množství smluv od obyvatel, kteří by měli garantovat připojení se na vodovod a kanalizaci, na níž je to povinné, tak bychom od akce před kopnutím do země odstoupili,“ uvedl před několika dny starosta Klatov Rudolf Salvetr.

 

 

Scroll to Top