V Točníku se dočkají kanalizace a vodovodu, musí se připravit na možné ...

blank

Už několik let usilují obyvatelé Točníku na Klatovsku o vybudování kanalizace a vodovodu. Projekt si vyžádá nejméně 60 milionů korun. Vedení Točníku bude žádat o dotaci. „Zároveň ale dáváme rozvazovací právo, že pokud nebude dostatečné množství smluv od obyvatel, kteří by měli garantovat připojení se na vodovod a kanalizaci, na níž je připojení povinné, tak bychom od akce před kopnutím do země odstoupili,“ uvedl starosta Klatov Rudolf Salvetr.

V současnosti mají všichni obyvatele Točníku své vlastní studny, ale voda v nich je podle jednoho z místních v 90 % zdravotně závadná. „Dále v roce 2020 končí povolené vypouštění přes třídílné septiky do vodních zdrojů, takže dojde k zaslepení výpustí a všichni obyvatelé by museli vyvážet, což je technicky neřešitelné. Navíc je schválen nový územní plán, takže tam máme celou novou rozvojovou část a všichni, kteří tam budou stavět, potřebují vodu a kanály, jinak stavět nebudou,“ řekl Miroslav Šafařík.

Část peněz na akci by měla jít z dotace, část pak z peněz Klatov. „Městské peníze jsou několikero druhu, jednak z vodohospodářského fondu, dále budeme muset dát část peněz z rozpočtu a poté je třeba najít i další zdroje. Když se dělala akce Klatovy – čisté město, byl vytvořen fond, kdy část vodného a stočného byla dávána stranou do tohoto fondu. Stejný princip bychom chtěli udělat i v případě Točníka. Vodné a stočné v Klatovech patří v porovnání s jinými městy mezi nejlevnější. Musíme si ale uvědomit, že pokud chceme tuto službu poskytnout dále, je třeba být solidární,“ pokračoval starosta Klatov.

Obyvatelé Točníku se musí připravit na dopravní omezení během prací, které byly rozvrhnuty na roky 2018 a 2019. Peníze budou putovat na určité rezervy a vrácení půjčky z městské kasy.

 

 

Zdroj: Klatovský deník 

Scroll to Top