Průlomové rozhodnutí soudu. Rybářství má vrátit pozemky církvi

blank

Rybářství Třeboň má vrátit státu šest rybníků. Podle Mladé fronty DNES však může mít kauza mnohem vážnější dopad. Připomíná to také partnerský server nase-voda.cz.

Na začátku je nutný krátký exkurz do minulosti. V devadesátých letech došlo k privatizaci Rybářství Třeboň, u které byl předseda představenstva firmy Jan Hůda. Vedení podnik zprivatizovalo a dále jej provozovalo. Po několika letech ale přišla žaloba ze strany církve, že historicky patří šest rybníků jí a chce je zpět do svého vlastnictví. Soud požadavku církve vyhověl. „Tehdy rozhodla vláda České republiky ve velké privatizaci, akcionáři investovali své peníze v dobré víře a nyní někdo přijde a sebere jim to. Je to vypouštění džina z lahve,“ uvedl Hůda. Podle rozhodnutí soudu mělo rybářství při privatizaci obejít blokační paragraf, který po roce 1990 zakazoval převádět bývalé církevní nemovitosti na soukromé subjekty.

Rybáři si stojí za tím, že majetek získali v dobré víře a po tolika letech už by měl být v jejich vlastnictví díky vydržení. „Nedovedu si představit, jakým právem církev po pětadvaceti letech usiluje o vydání už vydržených pozemků,“ řekl právník rybářů Jan Zrzavecký a doplnil, že Rybářství Třeboň o historickém původu majetku nevědělo a domnívalo se, že církev dostala v roce 1949 za rybníky náhradu. „Pětadvacet let nikdo nic nerozporoval a najednou přišla žaloba a rovnou rozsudek, že majetek mají majitelé vracet. To je precedens,“ uzavřel předseda představenstva rybářství Jan Hůda.

Rybářství Třeboň je největším producentem sladkovodních ryb v Evropě. Společnost hospodaří ve 440 rybnících o celkové výměře 8000 hektarů.

 

 

 

Scroll to Top