Unikátní archeologický nález při stavbě suché nádrže na Opavsku

blank

Při výstavbě suché nádrže Loděnice, která patří do souboru protipovodňových prvků na horní Opavě, současně probíhá archeologický výzkum. Ten prozatím odhalil sídliště a pohřebiště z konce eneolitu a začátku doby bronzové. Bližší informace poskytnou výsledky laboratorního zpracování nálezů a antropologické vyhodnocení koster. Výzkumné práce provádí Archeologický ústav AV ČR Brno od letošního srpna. Informovala o tom mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

„Naleziště souvisí s výzkumem Archeologického ústavu Akademie věd ČR, který byl realizován v těsné blízkosti při výstavbě bioplynové stanice. Jedná se o významný nález osídlení kulturou Chlopice-Veselé v rámci Českého Slezska, který byl dosud zachycen pouze na dvou místech, a to v Opavě – Kylešovicích a v Kateřinkách,“ uvedla vedoucí výzkumu Iva Vondroušová.

Dodnes bylo vypreparováno 15 koster a připravuje se odkrytí posledních tří hrobů. Výzkumná činnost bude pokračovat na jaře příštího roku a v jeho druhé polovině proběhne vyhodnocení v laboratořích. Zatím mohli archeologové postupovat společně s výstavbou loděnické nádrže. V prostoru budoucí hráze, která bude vysoká pět a půl metru a dlouhá téměř 290 metrů je záchranný archeologický výzkum ukončen. Ostatní práce budou probíhat dále souběžně se stavební činností v prostoru zátopy a zemníků.

„Věříme, že tento významný objev nebude mít zásadní vliv na časový harmonogram stavebních prací, které budou stát 40,7 miliónu korun a měly by být ukončeny v září roku 2018,“ podotkl investiční ředitel Povodí Odry Miroslav Janoviak.

Celkové náklady na opatření proti povodním na Opavsku a Bruntálsku dosahují dvou miliard korun. Opatření budou realizována na různých místech Moravskoslezského kraje. Největší akcí na Opavsku je projekt Suché nádrže Loděnice, který vyroste v místní části Holasovice. Obyvatele nádrž ochrání až před stoletou vodou.

Scroll to Top