Nádrže na severu Moravy a ve Slezsku naplnil déšť

blank

Déšť v uplynulých týdnech naplnil vodní nádrže v povodí Odry na úroveň jejich zásobního prostoru. Platí to pro přehrady v beskydské-východní části moravskoslezského regionu, mírně odlišná je situace v podhůří Jeseníků a u údolní nádrže Šance, kde pokračuje rekonstrukce.
Pět a půl milionu kubických metrů vody je v současnosti v údolní nádrži Morávka na stejnojmenné řece v Beskydech na Frýdecko-Místecku, hladina je mírně nad úrovní zásobního prostoru. Voda slouží jako zdroj pro výrobu pitné vody pro Třinecko a Těšínsko v Úpravně vody Vyšní Lhoty společnosti SmVaK Ostrava.
Nad hladinou zásobního prostoru je také přehrada Těrlicko u Havířova, z níž odebírá vodu pro průmyslové využití černouhelná společnost OKD nebo oceláři z Třince. V nádrži je téměř 23 milionů kubíků vody.
Více než 19 milionů kubíků vody je v nádrži Žermanice mezi Frýdkem-Místkem a Havířovem. Hladina je na úrovni zásobního prostoru. Vodní dílo zásobuje vodou především Arcelor Mittal Ostrava a Biocel Paskov. V letních měsících jde stejně jako v případě Těrlicka o oblíbené místo pro rekreaci. To platí také pro menší Olešnou na stejnojmenné říčce u Frýdku-Místku. Ta byla napouštěna od jara, kdy bylo ukončeno odbahňování, čištění a rekonstrukce vodního díla ve správě Povodí Odry. V přehradě je 3,2 milionu kubíků vody a je mírně nad hladinou zásobního prostoru. Vodu z vodního díla využívá k výrobě mimo jiné Biocel Paskov.
Mírně odlišná je situace v západní části povodí v Jeseníkách. V kaskádě nádrží Kružberk a výše položené Slezské Harty je v současnosti přes 200 milionů kubíků vody. Z Kružberka odebírá surovou vodu největší úpravna vody společnosti SmVaK Ostrava v Poodhradí u Vítkova, odkud je zásobována významná část Moravskoslezského, ale i Olomouckého kraje. Kružberk je na úrovni zásobního prostoru a je v něm zhruba 28 milionů kubíků vody, Slezská Harta je aktuálně zhruba dva půl metru pod hladinou zásobního prostoru a zadržuje 175 milionů kubíků vody.
Situace v největší beskydské nádrži Šance zůstává nadále ovlivněna probíhající rekonstrukcí, v důsledků které musí vodohospodáři udržovat hladinu několik metrů pod úrovní zásobního prostoru.

Scroll to Top