Hracholusky metr a půl pod normálem. Nejde o nic dramatického, říká dispečer

blank

Z hracholuské přehrady v současnosti vytéká více vody, než přiteče. Kvůli nižší hladině Povodí Vltavy zodpovídá na stovky dotazů. Dispečer podniku Petr Vicenda uvedl, že se nejedná o žádný abnormální jev. Podle něj za to může sucho a zásobování velkých průmyslových podniků. Přehrada musí vypouštět více vody, než do nádrže přivedou přítoky. „Hladinu nesnižujeme úmyslně, plníme jen to, k čemu byly Hracholusky postavené. Tedy zásobovat vodou průmyslové podniky,“ vysvětlil Vicenda.

Netradiční pohled se může naskytnout lidem u přehrady Hracholusky. Její hladina je totiž o metr a půl níže než obvykle. V 60. letech 20. století odebírala plzeňská Škodovka 67 procent pitné vody z úpravny na Úhlavě. „Protože průmysl byl tehdy prioritní a pitná voda už tedy nezbývala pro obyvatele metropole, kterých se sem stěhovalo čím dál víc, postavily se Hracholusky. Jejich funkcí bylo dodávat vodu do průmyslových podniků, aby se šetřila pitná voda pro obyvatele. To bylo rozumné,“ pokračoval Vicenda.

Dnes už Škodovka k odběratelům vody z přehrady nepatří a vystřídali ji jiné velké podniky, Plzeňský Prazdroj nebo Plzeňská teplárenská. „Dříve každý doma neměl centrální vytápění a Prazdroj nevyráběl tolik piva,“ podotkl Vicenda, podle kterého si někteří lidé myslí, že Povodí Vltavy s vodou plýtvá. „Buď Plzeňská teplárenská bude vytápět město, nebo budou mít Hracholusky hodně vody,“ poznamenal Vicenda.

Například Plzeňská teplárenská odebírá vodu z přehrady celý rok. Zásobuje teplem většinu domácnosti v Plzni a má také vlastní čistírnu odpadních vod a chemickou úpravnu vody. „Můžeme z řeky Mže odebrat 4,5 milionu metrů krychlových vody za rok, ale využíváme zhruba polovinu. Kolem půl milionu metrů krychlových do řeky vracíme. Když jsou ale stavy sucha, Povodí Vltavy nám přívod vody omezí,“ doplnil hlavní ekolog Plzeňské teplárenské Jaroslav Háva.

Zdroj: iDNES.cz 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top