Brazílie chce postavit 49 přehrad na řece Tapájos. Domorodci ji budou bránit ...

blank

Za finanční podpory Číny chce brazilská vláda postavit několik desítek přehrad na řece Tapájos. Proti jsou však ekologické organizace a domorodé obyvatelstvo kmene Munduruku. Informoval o tom deník The Guardian.

Brazilská vláda chce postavit v povodí řeky Tapajós 49 přehrad. Gigantický projekt by měla finančně podpořit Čína i nejmenované zdroje z Evropy. Vodní elektrárny by o čtvrtinu zvýšily produkci elektřiny v Brazílii. „Projekt Hydrovia je součástí plánu o několika úrovních: přehrady, přístavy, silnice, železnice. Cílem je industrializovat oblast, takže realizace je v zájmu energetických zemědělských a těžařských společností,“ uvedla Fernanda Moreirová z katolické neziskové organizace.

Vláda vidí ve zpřístupnění rozsáhlé zemědělské oblasti energetický přínos a možnost rozvoje obchodu s Čínou. Odpůrci naopak existenční hrozbu pro domorodé obyvatelstvo a ekosystémy. List The Guardian uvedl, že by mohlo být vykáceno až 950 000 hektarů lesa.

„Tohle je pro Amazonii historický moment. I v minulosti jsme měli vlny průmyslového rozvoje – gumu, těžbu dřeva a hornictví – které způsobily sociální pnutí a ekologické škody, ale navrhované stavby podél řeky Tapajós zasahují mnohem větší území a měly by mnohem dalekosáhlejší dopady,“ nechala se slyšet Alcilene Cardosová z výzkumného ústavu IPAM.

Nad peřejemi São Luiz se nachází vesnice kmene Munduruku Dace Watpu. V případě, že by pod peřejemi vznikla přehrada, osada by se ocitla pod vodou. „Jestli bude chtít vláda se svým projektem uspět, bude nás muset nejprve zabít,“ prohlásil vůdce osady Juarez Saw Munduruku.

 

Scroll to Top