Závadná voda v dějišti Letních olympijských her 2020

blank

Voda v tokijském Odaiba Marine Parku, ve kterém budou na OH v roce 2020 závodit dálkoví plavci a triatlonisté, obsahuje vysoké množství bakterií. Přípustné hodnoty E.coli byly překročeny až dvacetinásobně a výskyt koliformních bakterií byl ve srovnání s povolenou maximální hodnotou až sedminásobný. Informovali o tom pořadatelé her, podle kterých se na zhoršení kvality vody podepsalo i deštivé počasí.

V období od července do září testovali organizátoři vodu v 26 případech. Její kvalita odpovídala požadavkům mezinárodní konference desetkrát pro plavání a šestkrát pro triatlon. Podle pořadatelů měl na kvalitu vody negativní vliv vytrvalý třítýdenní déšť, který sužoval japonskou metropoli.

Organizátoři zvažují během her instalaci podvodních clon, které by zabránily průniku znečištění z pobřeží při dešti. V případě potřeby mohou také změnit dny a časy závodů s ohledem na kvalitu vody. „Přijmeme nejlepší možná opatření, abychom zajistili, že sportoviště splňuje všechny standardy mezinárodních federací a že sportovci budou moci závodit velmi bezpečně,“ řekl sportovní ředitel organizačního výboru Kodži Murofuši. Od kontrolní komise dostali také organizátoři nařízení snížit rozpočet her o miliardu dolarů, tudíž na 11 miliard dolarů.

Scroll to Top