Proti sanatoriu na Žďársku vznikla petice

blank

Vybudování sanatoria v Sázavě u Žďáru pro osoby, které trpí Alzheimerovou chorobou, dostává trhliny. Návrh zamítli sázavští zastupitelé. Informoval o tom Žďárský deník.

Objekt sanatoria byl plánován v lokalitě u staré trati nad pilou. Proti projektu ale vznikla v obci petice se zhruba 130 podpisy. Odpůrci se obávají zvýšené spotřeby a nedostatku vody, případně přetížení čistírny odpadních vod. „Obec má nový vrt s vydatností větší než dva litry za sekundu. Stávající zdroje vodovodu svou vydatností mohou zásobovat třikrát tolik obyvatel, než má obec dnes,“ uvedl starosta obce František Ledvinka a podotkl, že by si s případným zatížením poradila i čistírna.

O vznik zařízení usiluje společnost Alzhaimer-sanatorium, kterou petice občanů a odmítavý postoj zastupitelstva překvapil. „Uspořádali jsme projednání pro veřejnost, kde jsme lidi s projektem seznámili, měli možnost se vyjádřit, zeptat. Samozřejmě část měla námitky, to jim nemáme za zlé, s tím se musí počítat. Na setkání se zastupiteli jsme všechny dotazy zodpověděli, takže nás výsledek překvapil,“ sdělila Zdeňka Šabartová ze společnosti Alzheimer-sanatorium.Ta teď stojí před celou řadou administrativních jednání a bude čekat na výsledek dotačního řízení. „Pokud by dotační řízení dopadlo dobře, budeme se snažit obyvatele i vedení obce znovu přesvědčit,“ doplnila Šabartová.

Scroll to Top