Pivovar unikátně kontroluje kvalitu používané vody

blank

V pivovaru v Protivíně kontrolují kvalitu vody netradičním způsobem. Používají totiž raky, kteří jsou napojeni na přístroje, ty pak zaznamenávají jejich reakci na změny parametrů vody. Pohyb korýšů je monitorován kamerami.

Srdeční tep raků je sledován pomocí infračervených senzorů, které mají připojené k tělu. „Máme zde pět raků, kteří jsou připojeni na počítač, a sledujeme jejich aktivitu. V případě, že se tři a více raků začnou souběžně a zrychleně pohybovat, máme jistotu, že se nám změnily parametry vody a můžeme okamžitě reagovat,“ uvedl výrobník ředitel pivovaru Michal Voldřich.

Podle ředitele Výzkumného ústavu Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity Pavla Kozáka reagují raci rychle na nespecifikovatelnou změnu, což je rozdíl oproti čidlům, která sice reagují rovněž rychle, ale pouze na určitou specifickou látku. V současnosti vědci vyvinuli metodu bezdrátového snímání srdeční aktivity raků a na tuto metodu podali evropský patent.

Protivínský pivovar vyrábějící pivo Platan byl znárodněn po roce 1948 a začleněn do podniku Jihočeské pivovary. Teprve po roce 2000 se stoprocentním akcionářem pivovaru stalo město Protivín, které jej však kvůli finančním problémům prodalo. Od roku 2008 je majitelem společnost K Brewery Group.

Zdroj: ihned.cz

Foto: tyden.cz

Scroll to Top