SVS zaplatí Veolii 1,94 miliardy korun

blank

Severočeská vodárenská společnost zaplatí francouzskému koncernu Veolia za padesátiprocentní podíl v Severočeských vodovodech a kanalizacích téměř 2 miliardy korun. SVS vlastní 458 obcí a měst v Ústeckém a Libereckém kraji. Od ledna 2019 tak získá společnost plnou kontrolu nad vodárenskou infrastrukturou v severních Čechách.

Akcionáři schválili prodej už v červnu, ale kupní cena podléhala obchodnímu tajemství a podle předsedy představenstva Tomáše Indry ji mohla společnost zveřejnit až po zanesení kupní smlouvy do registru. Severočeská města a obce jsou tak mezi prvními v republice, které převzaly provozování infrastruktury od soukromé společnosti pod svoji kontrolu.

SVS se na změnu dlouhodobě připravovala a pro tyto účely zřídila účelový fond, ve kterém má našetřeno 811 milionů korun. Ve hře byla i varianta zcela nové provozní společnosti, která by si však vyžádala investici minimálně ve výši 3,5 miliardy korun a byla by spojena s řadou rizik. Podle vedení SVS nebude mít změna dopad na kvalitu služeb a cenu vodného a stočného.

Zdroj: Česká televize 

Scroll to Top