Olšany opraví hráz rybníka, dlouhodobě ji ničí zamrzající voda

blank

Ještě letos budou Olšany na Vyškovsku investovat do opravy části místního rybníka. Betonovou hráz totiž každoročně ničí zamrzající voda. Starostka obce Dana Křížová uvedla, že hráz je v nevyhovujícím stavu.

Olšany nejsou zdaleka jediným místem na Moravě, kde zažívají problémy s rybníkem. Potíže s nedostatkem vody mají například Holešovské zámecké rybníky. Voda je tam přiváděna z Dobrotic prostřednictvím náhonu. Koryto je však dlouhodobě ve špatném stavu a voda z něj prosakuje. Problém eskaloval v zimě, kdy se začala valit voda na cyklostezku. Podle místostarosty Holešova Radka Doležela vysychání zámeckých rybníků vyžaduje komplexní řešení. 

Znovu napouštět rybník naopak začali začátkem září v Bohuslavicích na Opavsku. Vypouštění, odbahnění a další úpravy probíhají v současnosti u několika nádrží v regionu. Účelem je boj proti suchu a povodním.

Až stoletou vodu zadrží hráz vernéřovského rybníka u Aše. Stavební práce jsou v plném proudu a hotovo má být na konci letošního roku. Náklady se vyšplhají na 4,5 milionu korun. K upření pozornosti státu na rybníkářství na Zemi živitelce vyzval před několika týdny prezident republiky Miloš Zeman. Podle něj je pro udržení vody v krajině potřeba obnovy malých, středních i větších rybníků.

Ilustrační foto: Špakovský rybník v Bohuslavicích na Opavsku 

Scroll to Top