Do Evropy míří silné bouře. Hrozí záplavy i sedmimetrové vlny

blank

Ještě před několika dny hurikány řádily v Karibiku, nyní se přes Atlantik přesouvají do Evropy. Nad oceánem by však měly změnit na bouře. Do Irska a Velké Británie zřejmě dorazí na přelomu týdne. Spojené království se připravuje na vydatné deště a s nimi spojené záplavy.

„Pozůstatky po hurikánu Maria mohou ovlivnit počasí na britských ostrovech na konci víkendu či na počátku příštího týdne. Je však nutné říci, že zdaleka nebudou mít takové dopady jako v Karibiku,” uvedl portálu Metro.co.uk meteorolog Frank Saunders. Hurikány bývají intenzivní, protože získávají na síle v teplejších vodách. V chladném severním Atlantiku však spíše oslabí. Naposled řádil hurikán Maria v Portoriku, kde přišlo vlivem přírodního živlu o život nejméně 16 lidí.

Podle týdeníku Focus mohou bouře doprovázet v moři až sedmimetrové vlny. Z Velké Británie by se měly bouře přesunout do Německa, kde hrozí vydatné deště.

Během řádění hurikánu Irma na Kubě byla redakce portálu vodarenstvi.cz v kontaktu s českým konzulem v Havaně Filipem Vurmem. „Většinou se objevují jednou za několik let. Před Irmou to byl Matthew, který v říjnu 2016 zasáhl nejvýchodnější část Kuby. Hurikány představují pro Kubu největší přírodní nebezpečí,“ uvedl Vurm. 

Naši občané nebyli na Kubě v přímém ohrožení. „Čeští turisté, kteří sami nebo prostřednictvím svých známých kontaktovali náš zastupitelský úřad kvůli hurikánu Irma, nebyli v bezprostřední nouzi. Velvyslanectví v Havaně v této souvislosti odpovídalo na velký počet telefonních a emailových dotazů, rovněž aktualizovalo upozornění pro turisty směřující na Kubu na internetových stránkách ministerstva,“ uvedl z Havany český konzul.

 

Scroll to Top