Zlínská zoologická zahrada bude úsporněji nakládat s vodou

blank

Soběstačně a ekologicky. Tak se chce prezentovat zoologická zahrada ve Zlíně. Sníží proto také spotřebu vody. Ke studním v areálu nainstalovali cisterny na dešťovku, které svádí vodu ze střech. Ta se následně používá v provozu.

Zvířecí obyvatele tropické haly Jukatán v ZOO budí každé ráno sprcha. Pro zvířata je díky novému zavlažování voda příjemnější a oproti původním šesti má v současnosti kolem 20 stupňů. Zavlažovací systém s využitím dešťové vody je v Česku unikátní a také šetrnější k rostlinám. „Rostliny lépe prospívají, lépe koření, lépe se rozvíjí, netvoří se na nich vlastně řasy, soli, neulpívají jako u té běžné řádové vody,“ uvedla vedoucí zahradnického oddělení ZOO Zlín Marie Kohoutková.

Ředitel zoologické zahrady Roman Horský se nápadem na nahrazení vody z veřejného vodovodu za dešťovou inspiroval v zahraničí. „Já jsem se spojoval se specialisty z Nizozemska, kteří prováděli podobné projekty už v halách v Nizozemsku a v Německu,“ uvedl Horský a dodal, že by vedení zahrady rádo snížilo spotřebu vody alespoň o 15 %.

Ročně spotřebuje zlínská ZOO 40 tisíc kubíků vody. Polovinu čerpá z vlastních zdrojů a polovinu z veřejného vodovodu. Za vodné a stočné platí ZOO 1,5 milionu korun ročně a díky novému systému zavlažování by měly náklady klesnout zhruba o 250 tisíc.

Zdroj: Česká televize

Foto: www.zlin.cz

Scroll to Top