Vodáci letos kvůli vysoké hladině řeku Odru neuzamknou

blank

V sobotu 30. září mělo proběhnout tradiční uzamykání meandrů a ukončení vodácké sezony na řece Odře. Akce ve Starém Bohumíně se však kvůli nepříznivým hydrologickým prognózám a vysoké hladině řeky ruší. Podle pořadatelů by účastníkům hrozilo i ohrožení na životech.

„Vytrvalý déšť v průběhu minulého týdne zvedl hladinu řeky na tři metry a průtok byl tak vysoký, že jsme museli z bezpečnostních důvodů uzavřít i naši půjčovnu lodí. Doufali jsme, že do sobotního uzamykání průtok klesne, ale podle hydrologických prognóz se tak nestane. Hromadné akce se účastní často i začátečníci, my nechceme riskovat jejich zdraví a životy,“ uvedla Deníku za organizátory Miroslava Šmídová.

Už v březnu například Povodí Odry oznámilo, že se vodákům v Moravskoslezském kraji neotevře řeka Moravice. Jelikož hydrometeorologická situace nakonec umožnila odpouštět vodu z Kružberku, tak se 20. a 21. května alespoň Májový sjezd Moravice nakonec konal. Sjezdu napomohlo odpouštění z přehrady v objemu 13 kubíků za sekundu. Průtok byl dále od jezu v Podhradí zvýšen o zhruba dva a půl kubíku.

Další a zároveň poslední sjezd Moravice se konal 22. a 23. července díky naplnění zásobních prostorů kaskády nádrží Kružberk a Slezské Harta. Povodí Odry však upozornilo, že se vzhledem k plánovaným stavbám na Moravici už žádné plánované sjezdy do konce roku neuskuteční.

Ilustrační foto

Scroll to Top