Unikátní vzdělávací program o vodě se v Moravskoslezském kraji vrací do škol

blank

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava vyvinuly se společností EduLudus unikátní vzdělávací platformu pro žáky druhého stupně základních škol. Do zábavné hry o vodě nazvané Strom života se od loňského jara zapojilo kolem tisícovky žáků. V novém školním roce má o program zájem dalších více než 30 škol. Podle generálního ředitele SmVaK Ostrava Anatola Pšeničky je důležité, aby se mezi dětmi šířilo atraktivní formou povědomí o důležitosti nejcennější suroviny. 

Vzdělávací hra Strom života žákům přibližuje význam vody pro životní prostředí a člověka. Program je svého druhu vůbec prvním v České republice, který se komplexně zabývá danou tématikou a využívá metodu Edularp (hraní rolí na živo). Program je školám poskytovaný bezplatně.

„Považuji za důležité, aby se žáci dozvídali zajímavou, atraktivní a jim přiměřenou formou, jak efektivně hospodařit efektivně s vodními zdroji, jak je pro nás voda důležitá a jak minimalizovat negativní dopady našeho nakládání s ní na životní prostředí. Tento program je jednou z aktivit, která k tomu kromě exkurzí do našich provozů nebo odborných praxí studentů u nás ve firmě, přispívá. Jsme rádi, že hra vzbudila mezi dětmi, ale i jejich rodiči a školami tak pozitivní reakce. Sami jsme tím byli překvapeni a je to pro nás motivace pro to, abychom ji dále rozvíjeli,“ uvedl Anatol Pšenička.

Jak samotná hra vypadá ve školách? Žáci například bojují, aby zabránili přírodní katastrofě, zkušení animátoři v kostýmech přesvědčují jednotlivé týmy, které proti sobě původně soupeřily, aby dokázaly spolupracovat a ochránit vodní zdroje. Kromě toho, že si žáci odnesou spoustu cenných informací, má hra i emoční funkci. Dětem také pomáhá zdokonalovat komunikační schopnosti.

„Začínáme na konci září v Lichnově na Novojičínsku, další týden pokračujeme v Odrách ve stejném okrese, a pak se rozjedeme i do jiných oblastí kraje. Překvapila nás rychlost, s níž školy reagovaly na nabídku SmVaK Ostrava, že hra pokračuje i v novém školním roce,“ prozradil předseda spolu EduLudus Josef Kundrát. Podle něj je to potvrzení toho, že se tvůrci vydali správným směrem. EduLudus také s SmVaK Ostrava rozvíjí novou verzi programu, který si vyzkouší žáci devátých tříd.

„Kromě fyzikálních nebo chemických vlastností vody a jejího význam pro životní prostředí se chceme výrazněji zaměřit na sociální a ekonomické aspekty v přístupu lidí k vodě jako nejcennější surovině na Zemi,“ doplnil jeden ze zakladatelů vzdělávacího programu Josef Kundrát.

Zdroj: SmVaK Ostrava

Scroll to Top