Konec převařování vody v Moldavě, obec opravila potrubí

blank

Podhorská Moldava na Teplicku měla potíže se zásobováním obyvatel vodou. Úniky pitné vody z vodovodního řadu sice obec prozatím vyřešila, dále shání finanční prostředky na jeho kompletní opravu. Opravy potrubí vyšly zhruba na 200 tisíc korun. Úniky se objevily v lokalitě, kde je ekologická zátěž po zemědělství. Jsou tam staré jímky, ze kterých by se mohly škodlivé látky dostat do systému,“ přiblížila místostarostka Moldavy Eva Kardová.

Vodovodní řad v Moldavě je starý šedesát let. „Největší problém je najít místo, kde voda uniká. Bohužel neexistují žádné plány sítě. Potrubí je  položeno tři metry pod zemí a často je špatně přístupné, ale máme svoji techniku, nakoupili jsme různé ventily a spony a situaci sami řešíme,“ popsala Kardová. Kompletní opravu vodovodního řadu obec jen ze svých prostředků nepokryje a snaží se získat dotace.

Problémy s dodávkami pitné vody mají i v nedalekém Dubí. „V horních partiích města se mnohdy tlaku nedostává, ve spodní části naopak je tlaku nadbytek. Ukazuje se, že největší problém je ve Mstišově, a sice v oblasti Dvojhradí. Jedná se jen o několik domů, ale i tam musí být vše v pořádku,“ uvedl starosta Dubí Petr Pípal. Dodávky pitné vody tak ovlivňují celou situaci v Mstišově, protože je nutné udržovat v určité rovnováze tlak vody v systému.

„Definitivně se ukazuje, že jediným trvalým řešením je vybudování nové menší vodárny pro Mstišov a přímé napojení na přivaděč z Flájí. Dříve horní část posilovala vodárna z oblasti Košťanského zámečku. Ta však dosloužila a nyní sem směřuje voda pouze od Pozorky,“ doplnil Pípal.

Zdroj: Teplický deník

Ilustrační foto 

Scroll to Top