Halenkovice uvolní na zadržování dešťové vody 1,2 milionu korun

blank

Halenkovice na Zlínsku se rozhodly řešit nedostatek vody pomocí vlastních dotací na zadržování dešťové vody. Obec pro tyto účely vyhradila zhruba 1,2 milionu korun. Informoval o tom Zlínský deník.

Starosta Jaromír Blažek chce obyvatele motivovat, aby zachytávali dešťovou vodu a používali ji na praní, zalévání nebo splachování. Vzhledem k povaze projektu jde zřejmě v regionu o unikát. „Vyhovět žádosti o dotaci můžeme až dvaceti žadatelům. Částka jim pomůže uhradit náklady ve výši 60 procent nákladů. Každý žadatel může získat maximálně 60 tisíc korun,“ řekl Jaromír Blažek.

Ve čtvrtek 7. září se také rozběhla druhá vlna příjmu žádostí o dotace na hospodaření s dešťovou a odpadní vodou. Polovina částky půjde do oblastí, které jsou postižené suchem. Jedna domácnost může získat maximálně 105 tisíc korun. Oproti prvnímu kolu se tentokrát přerozděluje 240 milionů korun. 

„Primárně se snažíme motivovat lidi k většímu využívání dešťové vody jako vody užitkové podporou sofistikovanějších systémů a současně pomoci lidem  tam, kde je nedostatek vody nejkritičtější. Proto jsme alokovanou částku rozdělili na dvě poloviny, jedna půjde výhradně na projekty v obcích akutně ohrožených suchem, druhá všem ostatním domácnostem, které se nachází mimo suché oblasti,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.  

Scroll to Top