Táborský Jordán láká na exkurzi ke spodní výpusti. Návštěvníci pochopí, jak se ...

blank

Jihočeský Tábor se přidá k městům, které budou mezi svými občany šířit povědomí v oblasti architektury, urbanismu a veřejného prostoru. Při příležitosti mezinárodního Dne architektury tak město otevře v sobotu 30. října a v neděli. 1. října přívoz na nádrži Jordán. Přívoz přes Jordán bude fungovat od Trafostanice a zájemce loďky přepraví na Sokolskou plovárnu. Součástí víkendové akce bude i doprovodný vzdělávací program.

V rámci mezinárodního Dne architektury připravuje Tábor pro zájemce řadu vzdělávacích a zábavných akcí, které budou spojeny s tématikou vody. Kromě zprovoznění přívozu se mohou lidé těšit také na historické okénko zvané jako Cesta vody. Zájemci se dozví zajímavé informace o táborském zásobovacím systému, který byl vybudován na přelomu 15. a 16. století a dopravoval vodu právě z Jordánu do vodárenské věže a vodárenských kašen. Účastníci mají sraz ve 14 hodin před Střelnicí a prohlídkou provede historik Rudolf Krajíc spolu s architekty Milošem Roháčkem a Ondřejem Chudým.

Město zve i na exkurzi ke spodní výpusti Jordánu, během které lidé pochopí způsob jeho vypouštění. Dvacetičlenné skupiny budou provázet technici ČEVAK a pohybově zdatnější jedinci se budou moci projít šachtou až po vodopád. Nádrž Jordán je nejstarší údolní nádrží ve střední Evropě a byla vybudována v roce 1492 jako zásobárna pitné vody pro město.

Scroll to Top