Olšany by se měly dočkat čistější vody

blank

Už přes dvacet let trápí Olšany u Prostějova a okolní obce stav podzemní vody. Nemyslitelné je například pití ze studen. V roce 2012 odborníci varovali, že chlorované vodíky v budoucnu zamoří jak spodní vody, tak také zdroje u nedalekých Hrdibořic, které zásobují tisíce lidí. 

Je to časová bomba. Tak o stavu podzemní vody v Olšanech mluví někteří místní obyvatelé. V polovině letošního září krajský úřad schválil obci dotaci, jejímž prostřednictvím by se měla situace zlepšit. „Zastupitelstvo Olomouckého kraje nejprve v červnu schválilo poskytnutí dotace přes sedm set tisíc korun na přípravu projektu. Další dotaci schválilo osmnáctého září až do výše patnácti procent nákladů, maximálně však jednadvacet milionů,“ informovala za krajský úřad Eva Knajblová. 

Před pěti lety začala obec o vyčištění vody jednat a počítala s tím, že likvidace ekologické havárie z osmdesátých let přijde na více než dvacet milionů korun, což potvrdil i tehdejší starosta Milan Elfmark. „Odhadujeme, že celkové náklady se budou pohybovat kolem dvou set milionů korun,“ sdělil starosta. V případě, že by se částku rozhodly hradit Olšany samy, musely by vynaložit pět ročních rozpočtů. „Žádáme o prostředky také na Operačním programu Životní prostředí. Během pěti let práce na projektu by vznikly tři sanační stěny a skrz vrty bychom do vody dopravili látky, které by nebezpečné chlorované uhlovodíky odbouraly,“ doplnil Elfmark.

Podle mluvčí Moravské vodárenské Markéty Bártové lidé odebírající vodu z vodovodu napojeného na Hrdibořice nemusí mít žádné obavy. Faktem sice je, že voda z olšanských studní pitná není, ale voda z vodovodů je v naprostém pořádku.  „Firma provádí pravidelné sledování jímacích území, která mohou být ohrožena v důsledku staré ekologické zátěže. Prozatímní výsledky neukazují překročení limitních hodnot,“ informovala Bártová a deklarovala, že kdyby kontaminace hrozila, přistoupila by společnost s krajskými hygieniky k okamžitým opatřením. 

Zdroj: Zprávy z Prostějovska, Obec Olšany 

Ilustrační foto 

Scroll to Top