Ministr životního prostředí Richard Brabec diskutoval ve Frýdlantu o hrozících ztrátách ...

blank

Redakce portálu vodarenstvi.cz dlouhodobě sleduje situaci na severu Čech v návaznosti na plánovanou výstavbu dalšího bloku polské elektrárny Turów. S tím souvisí i rozšíření nedalekého hnědouhelného dolu. Jeho prohloubení může ovlivnit podzemní a povrchové zdroje vody pro 30 000 obyvatel. Frýdlant v úterý 27. září navštívil ministr Richard Brabec.

Dnes se důl nachází kilometr od česko-polské hranice. Po rozšíření to má být jen 300 metrů a těžba má jít postupně až do osmdesátimetrové hloubky pod úroveň hladiny moře, což by s jistotou znamenalo pokles hladiny podzemní vody. Velké množství vody se odčerpává proto, aby nebylo zaplavováno místo dobývání. Hladina podzemní vody se tak stále snižuje. V případě, že by se začal důl významně přibližovat české hranici, může podle geologů výrazně poklesnout hladina podzemní vody. 

Začátkem září se vydali čeští, polští a němečtí aktivisté na protestní plavbu do Polska, čímž chtěli dát najevo nespokojenost s plánovaným rozšířením dolu. Akce se zúčastnil i starosta severočeského Hrádku nad Nisou Josef Horinka.  „Celé to sleduji s velkou obavou o celý náš region, a to jak z pohledu možné ztráty podzemní vody, ale i z pohledu prachu, hluku a celkového negativního dopadu na životní prostředí v bezprostřední blízkosti našich domovů,“ uvedl v první polovině září redakci vodarenstvi.cz Josef Horinka. 

Nedaleký Frýdlant naposledy navštívil ministr životního prostředí Richard Brabec, který s občany debatoval v místním pivovaru. Podle starosty města Dana Ramzera je klíčové, aby vláda vyčlenila 30 milionů korun na geologické výzkumné vrty. V červenci také vláda projednávala zadání studie, která by s konečnou platností prokázala, jestli polská těžba ohrožuje spodní vody na české straně. „Je to pořád dokola. Nás zajímá výsledek, ne to, že se o tom jedná,“ hořekovali minulý týden při diskuzi občané Hrádku nad Nisou. Situaci na severu Čech budeme nadále sledovat a přinášet z ní aktuální informace.

Scroll to Top