Českobudějovičtí vědci získali osmimilionový grant na výzkum mořského prvoka

blank

Jihočeští parazitologové pokračují v projektu, jehož cílem je vytvořit experimentální model mořského prvoka. Finanční podporu získali od soukromé nadace v USA. Výzkumný tým vede Julius Lukeš z Biologického centra Akademie věd ČR a grant jej bude podporovat po dobu dvou let. Informovala o tom Daniela Procházková z biologického centra.

Vědci budou zkoumat mořského bičíkovce Diplonema.  „Musíme měnit genetickou informaci Diplonemy, vkládat, vypínat a upravovat geny, aby byla atraktivní pro další výzkum,“ řekl Lukeš, podle kterého tento postup umožní molekulárním biologům spojovat specifické geny s chováním buněk nebo určovat, jak se mikroorganismy vzájemně ovlivňují a působí na celý ekosystém oceánů.

Diplonema tvoří výraznou součást mořského planktonu, který produkuje polovinu kyslíku na planetě a odstraňuje významné množství oxidu uhličitého a skleníkových plynů. „Nevíme, jestli žijí volně, paraziticky nebo jako komenzálové, nevíme, čím se živí, ale ukázali jsme, že jsou klíčovými hráči oceánů. Abychom pochopili jejich roli, musíme studovat jejich metabolismus a geny,“ doplnil Lukeš. Na projektu budou čeští mikrobiologové spolupracovat se dvěma univerzitními laboratořemi z Kanady.

Zdroj: Ekolist

Foto: Biologické centrum – Akademie věd

Scroll to Top