V Královéhradeckém kraji vyroste biotopové koupaliště

blank

V Královehradeckém kraji vyroste biotopové koupaliště

Východočeská přehrada Rozkoš dlouhodobě ke koupání příliš neláká. Ve vodě se množí sinice a rekreantům hrozí zdravotní problémy. Jen kousek od ní se v říjnu zaboří do země rypadla bagrů a začnou hloubit prostor pro jedno z prvních biotopových koupališť v kraji. Bude mít plochu dva tisíce metrů čtverečních a bude rozděleno na dvě části. K největším výhodám biotopu patří příznivé provozní náklady.

„Biotop funguje bez chemie a jiných přidaných látek, takže se voda pročišťuje přes systém rostlin, navršených kamínků i substrátu. Součástí je také biologický filtr, který se časem mění,“ vysvětlil starosta České Skalice Martin Staněk. Voda bude do koupaliště napuštěna ze dvou vrtů. „Ne každý návštěvník se přijde vykoupat. Někteří mají zájem o rybolov, jiní o vodní sporty, další se přijedou pouze ubytovat. Zavede se systém čipů, které umožní vstup do areálu a využívání jeho zázemí,“ pokračoval Martin Staněk.

Za celým projektem stálo podle Staňka mnoho komplikací. „Postupem času se ukázalo, že tato stavba se stane opravdu prubířským kamenem našich schopností realizovat velké věci. Po odstoupení vítězné firmy v prvním výběrovém řízení jsme se rozhodli na základě připomínek dopracovat projektovou dokumentaci a připravit se lépe na opakované hledání dodavatele. Zároveň se nevyplatilo stavbu uspěchat, protože velký stavební zásah v průběhu prázdnin by se neblaze podepsal na návštěvnosti, a tím pádem i na hospodaření naší společnosti ATC Rozkoš,“ popsal Staněk.

Akce vyjde na 19 milionů korun a trvat by měla 29 týdnů. Během zimy se však vzhledem ke  klimatickým podmínkám počítá s odstávkou. Podobných koupališť se v České republice nachází dvacet dva. Za výkladní skříň přírodních biotopů je považováno Rakousko, kde tento systém funguje dlouhá léta. Voda je tam přiváděna na kořenový systém, který zajišťuje čisticí schopnost ve štěrkovém podloží.

Ilustrační foto 

 

 

Scroll to Top