Jihomoravský kraj věnuje partnerské Zadarské župě 50 000 EUR

blank

Na zasedání 21. září schválilo zastupitelstvo Jihomoravského kraje poskytnutí finanční podpory 50 000 EUR Zadarská župě, kterou postihly nejhorší povodně za posledních třicet let. Informovala o tom tisková mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

„Zadarská župa je naším partnerským regionem více než deset let a máme zde navázané velmi úzké vztahy. Proto jsme poslali dopis představitelům Zadaru, abychom zjistili, jaká forma pomoci bude nejefektivnější. Výsledkem je částka, kterou dnes jednohlasně schválilo zastupitelstvo kraje a já věřím, že tato částka pomůže při obnově postižených oblastí,“ sdělil hejtman Bohumil Šimek.

Zatímco v červenci Split a jeho okolí trápily ničivé požáry, o několik týdnů později se Dalmácií prohnal ničivý cyklón Gracija. Živel přinesl vytrvalé a prudké deště. Nejdramatičtější situace nastala 11. září v přístavním letovisku Zadar, kde napršelo dvojnásobné množství měsíčního úhrnu srážek. Odhady hovořily o škodách za 3,5 miliardy korun.

„K podobným situacím dochází skoro každý rok, ale k takovému objemu srážek, 370 milimetrů za jeden den, ještě nedošlo,“ řekl redakci vodarenstvi.cz český konzul ve Splitu Juraj Varga. O vážnosti situace v letovisku na pobřeží Jadranského moře hovořil i fakt, že byla do města povolána armáda.

Oblast je oblíbeným cílem českých turistů a ihned po událostech byla naše redakce v kontaktu i s cestovní kanceláří Vítkovice Tours. „Pokud vyhodnotíme danou situaci jako rizikovou, včas zajišťujeme pro naše klienty náhradní ubytování a průběžně klienty informujeme,“ přiblížil postup kanceláře výkonný ředitel CKVT Martin Lehocký.

Scroll to Top