Jeseničtí vodohospodáři zvýší ceny za vodné a stočné

blank

Kvůli plánované modernizaci vodohospodářské infrastruktury zdraží voda na Jesenicku. Například i s ohledem na rekonstrukci úpravny pitné vody v Bělé pod Pradědem. Proti modernizaci úpravny ale stojí největší akcionář společnosti, město Jeseník.

Do rozvoje infrastruktury se rozhodla společnost Vodovody a kanalizace Jesenicka investovat i s ohledem na to, že se jim nepodařila získat dotace. Pokud by společnost nebyla schopna upravit vodu, musela by úpravnu odstavit z provozu a lidé by se ocitli bez dodávek.

„Ta budova je stará padesát let. Mezi lety 1995 až 1997 se tady udělala fasáda, ale vůbec se nevyměnila okna. Střecha je původní, budova není zateplená, tvoří se tady v zimě rampouchy až na zem,“ uvedl před časem Erich Knoblich, který pracuje v úpravně čtrnáct let. 

Proti chemizaci úpravny však od samého začátku stoji největší akcionář společnosti, město Jeseník. „Nelíbí se nám to, že by tam mělo dojít ke změně technologií a ke zvýšenému chemickému ošetřování pitné vody pro občany. Budou tam jiné prvky, chemické složení bude jiné. Neříkám, že bude špatné nebo zdraví škodlivé, ale proč bychom měli měnit chemické složení vody, která tady je 60 let, a dávat tam nějakou chemii,“ sdělil před několika týdny starosta Adam Kalous. Podle vedení města je také vysoká předpokládána cena rekonstrukce, která by se měla pohybovat kolem 45 milionů korun.

Ostatní obce na Jesenicku modernizaci úpravny podporují, ale zároveň se obávají, že Jeseník plán zablokuje. „Samozřejmě víme, v jakém stavu ta úpravna je. Bojíme se toho. Naše obec je na tom závislá, takže kdyby netekla voda, tak by to pro nás byl problém. Máme z toho obavy,“ zdůraznil v polovině léta starosta Bělé pod Pradědem Miroslav Kružík. Dalšími akcionáři jsou obce Bělá pod Pradědem, Česká Ves, Nová Ves, Hradec, Lipová-lázně, Ostružná a Písečná.

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top