K výrobě vodíku bude Skotům sloužit vítr a moře

blank

Evropské centrum mořské energie odstartovalo na konci srpna projekt výroby vodíku prostřednictvím elektřiny, která je generována přílivovou elektrárnou u skotského ostrova Eday. Elektrolyzér využívá k výrobě vodíku i elektrickou energii z nedaleké větrné elektrárny. Světově unikátní projekt tak kombinuje tři technologie.

Skotské výzkumné centrum oznámilo, že výroba vodíku o 0,5MW elektrolyzéru společnosti ITM Power byla úspěšně zahájena. K výrobě vodíku se používá polymerní elektrolytická membrána, zdrojem energie pro elektrolýzu je přílivová elektrárna Fall of Warness a 0,9MW onshore větrné elektrárny Enercon. Denní produkční kapacitu má elektrolyzér 220 kg vodíku a skladovací kapacitu stlačeného vodíku 500 kg.

„Původním zamýšlené využití vodíku bylo pouze jako prostředek pro skladování energie a stabilizaci ostrovní elektrické distribuční soustavy. Postupně se však začaly objevovat stále nové možnosti využití vodíku a nyní nás těší, že se můžeme podílet na vývoji ostrovního vodíkového hospodářství. Jedním z nejslibnějších možností využití vodíku je z našeho pohledu doprava. Postupem času bychom rádi viděli na našem ostrově vodíková auta, nákladní automobily i trajekty,“ uvedl výkonný ředitel společnosti EMEC Neil Kermode. Skotská vláda projekt podpořila 3 miliony liber.

Zdroj: oenergetice.cz

Scroll to Top