ČEVAK bude dalších deset let dodávat pitnou vodu Českým Budějovicím

blank

Přesně před měsícem jsme informovali o tom, že pitnou vodu bude Českým Budějovicím nadále dodávat společnost ČEVAK, která vyhrála koncesní řízení a měla zájem navázat na další spolupráci. Vše ještě museli schválit zastupitelé, k čemuž došlo v pondělí 18. září. Dohoda s ČEVAKem přinese městu v následujících deseti letech nejméně dvě miliardy korun. Značná část peněz se vrátí do obnovy infrastruktury.

V Českých Budějovicích od 1. dubna vzrostla cena o 1,55 koruny za kubík a v současnosti odběratelé platí 73,09 koruny s daní za vodné a stočné. Ve městě se platí za vodu takzvaně dvousložkově. Zůstává pevná složka a začíná se na 966 korunách ročně za nejmenší vodoměr.

Celkem podaly žádost do koncesního řízení čtyři subjekty, ale finální nabídku zaslaly městu pouze dvě společnosti, ČEVAK a Moravská vodárenská. Hodnotící komise následně doporučila výhodnější variantu, která podle ní spočívala v dohodě s ČEVAKem.

„Jsme rádi, že byl učiněn další krok, vedoucí k uzavření nové provozovatelské smlouvy. Těší nás, že budeme moci dalších deset let pokračovat v dosavadní úspěšné spolupráci a i nadále provozovat vodohospodářský majetek města,“ sdělila vedoucí útvaru marketingu a komunikace společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Někteří zastupitelé však vidí v oblasti řízení vodohospodářství v Českých Budějovicích určité mezery. „Stále na magistrátu není osoba, která by se věnovala vodohospodářskému majetku města. Přitom je to majetek v hodnotě stovek milionů korun. Přimlouvám se, zda by tady mohla být vyčleněna osoba, která se tomu bude věnovat, abychom byli důstojní partneři pro provozovatele,“ uvedl radní Miroslav Joch.

Zdroj: ČTK 

 

 

 

 

Scroll to Top