Kouzelné meandry Odry na česko-polské hranici

blank

Nezapomenutelný zážitek čeká návštěvníky, kteří dorazí do Starého Bohumína na česko-polské hranici. Jen několik kilometrů od Ostravy se nachází přírodní památka, kde je možné sledovat, jak vypadala říční koryta předtím, než do nich začal zasahovat člověk.
Přírodní památka Hraniční meandry Odry je působivá v každém ročním období, obzvláště to ale platí v období začínajícího podzimu, kdy se listy okolních stromů začínají měnit v pestrou paletu barev.
Ideální je výlet začít na náměstí ve Starém Bohumíně, jen kousek od mostu dělícího Českou republiku a Polsko. Červená turistická značka nás stejně jako naučná stezka povede po proudu Odry, z druhé strany bude cesta lemována Malým a Velkým Kališovým jezerem. Oba rybníky jsou vyhledávaným místem pro letní koupání a celoroční rybolov.
Když budeme procházet podél meandrující řeky, která se pravidelně rozlévá do okolních lužních porostů, luk i lesů, budeme mít pocit, jako kdyby čas v těchto podmínkách získal jiný rozměr. Řeka místy teče poměrně živě, místy se pomalu klikatí, vytváří slepá ramena, tůně, štěrkové náplavy a lavice. Neustále tak mírně modifikuje česko-polskou hranici, kterou vytváří.
Více informací o přírodní památce je zde.
V lokalitě žije řada chráněných živočišných i rostlinných druhů. Nejnápadnější je aktivita bobrů, při troše štěstí a za příznivých podmínek uvidíme vydru nebo ledňáčka. Když projdeme památkou až k čistírně odpadních vod, kterou provozuje v bohumínské části Kopytov společnost SmVaK Ostrava, můžeme se zástavbou vrátit zpět na náměstí. Je ale také možné dále pokračovat po naučné stezce k soutoku Odry a Olše. I na polské straně hranice vytváří Odra působivé scenérie. Za návštěvu určitě stojí například poldr Bukow vybudovaný u stejnojmenné obce.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top