Ještědu chybí voda na umělé zasněžování

blank

Ještěd projde hydrologickým průzkumem. Liberecká radnice si ho objednala u specializované firmy. Kopci chybí dostatek vody pro výrobu umělého sněhu. „Teď je k dispozici jediná vodní nádrž s akumulací 14 tisíc metrů krychlových, přičemž už teď by bylo zapotřebí 50 tisíc kubíků. A při výhledovém rozšíření areálu bude pro zasněžování potřeba 150 tisíc kubíků vody,“ sdělil primátor Tibor Batthyány.

Radnici v Liberci přijde studie, která kromě zhodnocení současného hydrologického stavu navrhne i případná řešení zajištění vody pro lyžařský areál, na 438 tisíc korun. Zasněžování Ještědu je relativně drahou záležitostí, protože se kromě nádrže musí brát i pitná voda z vodovodu. „Do nádrže teče ze Slunného potoka zhruba třicet litrů vody za vteřinu. Jenže výkon sněžných děl a tyčí je sto litrů za vteřinu,“ řekl minulou zimu ředitel areálu Jan Svatoš. Ještědský areál přijde pitná voda na umělý sníh na stovky tisíc korun ročně.

Areál stále spravuje městská organizace městská organizace Sportovní areál Ještěd. Do veřejné soutěže na pronájem Ještědu se přihlásil jeden zájemce, ale město s tím zatím smlouvu neuzavřelo. „Pořád se ještě ladí podmínky, v říjnu bychom návrh dohody chtěli předložit zastupitelstvu s tím, že by TRM převzalo Ještěd od listopadu,“ uvedl člen vyjednávajícího týmu Michal Hron.

Zdroj: Liberecké deník

Scroll to Top