Česko podepsalo s Izraelem oboustranně významnou dohodu

blank

Český a izraelský ministr životního prostředí podepsali v Jeruzalémě vzájemně přínosnou dohodu. Česká strana se bude inspirovat letitými zkušenostmi Izraele s recyklací odpadních vod a ochranou přírodních zdrojů. Izraelcům se pro změnu otvírá příležitost využít českých zkušeností v třídění odpadu a ochraně ovzduší.

„Dlouhá léta jsme trpěli nedostatkem vody. Podařilo se nám ale nejen ukojit naši potřebu, ale dokonce prodáváme vodu našim sousedům. Klíč je v použití technologií, v distribuci vody i jejím využití v zemědělství,“ uvedl izraelský ministr životního prostředí Zeev Elkin.

Izrael díky významnému uplatnění moderních technologií a centrálnímu plánování efektivně recykluje odpadní vody. Od Česka  chce naopak získat zkušenosti s tříděním odpadu a ochranou ovzduší. „Zatímco ambiciózním plánem na odsolování mořské vody, které má letos pokrýt už dvě třetiny izraelské spotřeby, se vnitrozemské Česko inspirovat nemůže, kapénkové zavlažování zemědělských plodin, důsledné oddělení pitné a užitkové vody, nebo systémy včasného varování a oprav vodovodních potrubí nabízejí účinná řešení rostoucích problémů republiky,“ řekl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó, který v Jeruzalémě natáčel.

Zásadním faktorem je podle izraelských zkušeností vnímat vodu v kanalizaci jako surovinu, ne jako odpad. Řešení by měla nabídnout cela řada rychle se rozrůstajících vodohospodářských technologií.

V rámci dlouhodobých bilaterálních vztahů s Izraelem zamířila v září do izraelského Tel Avivu česká vodohospodářská mise při příležitosti světové vodohospodářské výstavy a konference WATEC. Misi pořádal resort zemědělství a na akci se také podílel Svaz vodního hospodářství ČR, Velvyslanectví ČR v Tel Avivu a zastřešuje ji Česko-izraelská smíšená obchodní komora.

Zdroj: ČT 

Foto: MZP

 

Scroll to Top