Část vinařů ohrožuje čistírny odpadních vod škodlivým odpadem z lisoven

blank

Správci některých čistíren odpadních vod ve vinařských oblastech jsou znepokojeni. Pokud vinaři splachují zbytky, které zůstanou po lisování hroznů, do kanalizace, mohou ohrozit biologické čištění odpadních vod. Informoval o tom server iDNES.cz.

S vinaři si budou muset zřejmě znovu promluvit v Hnanicích na Znojemsku. „Opět jsme na začátku září vinaře upozorňovali, že tenhle odpad do kanalizace nepatří. Přesto se v čistírně objevuje,“ uvedl starosta Martin Dvořák. Ačkoliv čistírna funguje bez problémů, zmínil Dvořák problémy z minulosti. „Za posledních pět let se nám ale už nejméně dvakrát stalo, že jsme museli biologické čištění znovu aktivovat. Výměna bakteriové kultury vyjde pokaždé na deset tisíc korun. Může se stát, že podobně dopadneme i letos.“

V Josefově na Hodonínsku stojí zbrusu nová čistírna a v obci nic podobného s vinaři ještě řešit nemuseli. „Jsme malá obec a případného provinilce bychom odhalili rychle. Čistírna je nyní ve zkušebním provozu, během kterého doladíme i tyhle problémy, pokud by se vyskytly. Od malých vinařů však problémy neočekávám a větší vinařství mají nakládání s odpady vyřešené,“ uvedl starosta Vojtěch Pospíšil. 

Vinaři jsou obeznámeni s tím, že vylisované slupky v kanalizaci nemají co dělat. „Vím, že by to dělalo v čistírně nepořádek, proto odpad do kanalizace nesplachuji, i když by to asi bylo pohodlnější. Vylisované slupky dáme na sběrné místo, nebo se dají i zkrmit,“ vysvětlil vinař Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku.

Vinaři s větší produkcí jsou pod kontrolou úřadů. „Když jsme naše provozy napojovali na čistírny, museli jsme splnit podmínky a pravidla pro různé typy odpadu. To, jak s odpady, včetně matoliny, tedy zbytků z lisování nakládáme, také podléhá kontrole,“ doplnil šéf šatovského Znovínu Pavel Vajčner.
Ilustrační foto 

 

 

 

 

Scroll to Top