Velvyslanectví ČR v Havaně pro vodarenstvi.cz: Naši občané by měli být po ...

blank

Hurikán Irma připravil na Kubě o život minimálně deset lidí. Kubánský úřad civilní obrany uvedl, že hurikán zabíjel v provinciích Havana, Matanzas, Sancti Spíritus a Ciego de Ávila. Někteří lidí zemřeli při dopravních nehodách v souvislosti s činností ničivého přírodního živlu, jiní při zřícení budov. Několik Kubánců zaplatilo nejvyšší cenou za to, že nerespektovali výzvy a odmítli se podřídit povinné evakuaci. Pod vodou se ocitla část Havany.

Na Kubě se v současné době nachází podle informací českého konzula v Havaně Filipa Vurma několik stovek občanů České republiky. Přesným údajem však zastupitelský úřad nedisponuje. „Čeští turisté, kteří sami nebo prostřednictvím svých známých v ČR kontaktovali náš zastupitelský úřad kvůli hurikánu Irma, nebyli v bezprostřední nouzi či ohrožení. Velvyslanectví ČR v Havaně v této souvislosti odpovídalo na velký počet telefonních a mailových dotazů a rovněž aktualizovalo upozornění pro turisty směřující na Kubu na internetových stránkách ministerstva,“ uvedl z Havany Filip Vurm.

Na podobné situace, jako je řádění přírodního živlu ,je podle Vurma kubánský záchranný systém dobře připravený a tamější úřady varují obyvatelstvo před hrozícím nebezpečím především prostřednictvím médií.

Hurikány jsou na Kubě relativně častým jevem. „Většinou se objevují jednou za několik let. Před Irmou to byl Matthew, který v říjnu 2016 zasáhl nejvýchodnější část Kuby. Hurikány představují pro Kubu největší přírodní nebezpečí,“ pokračoval Vurm. Samotnou metropoli nejcitelněji zasáhl výpadek elektrického proudu, který se promítá do fungování služeb, úřadů i běžných domácností. Ministerstvo zahraničních věcí před cestou do Karibiku a na Floridu až do odvolání důrazně varuje.

Foto: Miami Herald 

Scroll to Top