Konzulární jednatelství ČR ve Splitu pro vodarenstvi.cz: Podobně vydatné srážky jako v ...

blank

Dalmátským Zadarem se prohnal ničivý cyklón Gracija a přinesl vytrvalé a prudké deště. Škody jdou do miliard korun. Ve městě zasedl generální krizový štáb a platí v něm stav nouze. Chorvatský premiér Andrej Plenković v mimořádné televizní relaci varoval, aby lidé do odvolání do Zadaru nejezdili stejně tak jako do celé oblasti.

V současnosti je v Dalmácii vzhledem ke zhoršení počasí a konci turistické sezony podstatně méně českých turistů než během prázdnin. Podle českého konzula v Chorvatsku Juraje Vargy nemá české jednatelství v Chorvatsku žádné informace o tom, že by se při záplavách zranili místní obyvatelé nebo zahraniční turisté. „Na naše konzuláty ve Splitu a v Záhřebu se žádný český občan se žádostí o pomoc či informaci neobrátil ,“ uvedl redakci vodarenstvi.cz Juraj Varga.

Podle Vargy prší v Dalmácii nejčastěji právě v Zadaru. „K podobným situacím dochází skoro každý rok, ale k takovému objemu srážek, 370 milimetrů za jeden den, ještě nedošlo,“ pokračoval Varga. O vážnosti situace v letovisku na pobřeží Jadranského moře svědčí i fakt, že byla do města povolána armáda.

V červenci naopak Split a jeho okolí sužovaly ničivé požáry. Pozornost médií si vysloužila také okamžitá reakce fotbalových fanoušků Hajduku Split sdružující se v organizaci Torcida Split, kteří v počtu několika set dobrovolníků vyrazili pomoci bojovat s živlem místním hasičům. Tentokrát se podle informací Vargy příznivci Hajduku Split do nedalekého Zadaru nevydali.

Scroll to Top