Voda na severu Čech po částečném odchodu Veolie zřejmě nezlevní

blank

V červnu rozhodla valná hromada Severočeské vodárenské společnosti o odkupu nadpolovičního podílu Veolie v Severočeských vodovodech a kanalizacích. Obchodu dali zelenou akcionáři, jimiž jsou severočeská města a obce. Jak se změna ve vlastnické infrastruktuře promítne do cenové politiky vody v regionu?

SVS převezme v lednu příštího roku kontrolu nad vodárenskou a kanalizační infrastrukturou. Podle předsedy představenstva Tomáše Indry je tímto krokem zajištěna budoucí prosperita společnosti a další rozvoj infrastruktury. Kolem ceny vody, která začne platit od příštího roku, visí několik otazníků. Obvykle SVS údaj zveřejňuje po zpracování kalkulací v listopadu.

Senátor za Českolipsko Jiří Vosecký nevidí důvod k obavám. „Nebude to důvod ke zdražení vodného a stočného. Současně se ale nedá očekávat, že by voda zlevnila. Musí se investovat do sítí víc než dosud,“ uvedl před časem Vosecký. V nejbližších dnech by měla být zveřejněna suma za nadpoloviční podíl v SčVK. „Samozřejmě ji nechceme tajit. Zveřejníme ji do konce příštího týdne po vložení smlouvy do veřejného registru. Do té doby je tato informace stále v režimu obchodního tajemství,“ uvedl mluvčí SVS Jiří Hladík. Odhady hovoří zhruba o dvou miliardách korun.

Zástupci měst se dívají na obchod mezi SVS a Veolií se smíšenými pocty. „Divím se starostům, že pro to zvedali ruku, když nevěděli, kolik to bude stát. Něco takového by vždy mělo být věcí veřejnou,“ neskrýval rozhořčení náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika. Z transakce není příliš nadšená ani ústecká primátora Věra Nechybová. Primátor Liberce Tibor Batthyány naopak nevidí žádný zásadnější problém.

Faktem zůstává, že Veolia sever Čech definitivně neopustí, ale bude se dále podílet na fungování a údržbě vodovodů a kanalizací prostřednictvím další firmy, ve která má čtvrtinový podíl.

Zdroj: Deník 

 

Scroll to Top