Obyvatele Kraslic obtěžoval silný zápach z čistírny odpadních vod

blank

Během několika dní přišlo na kraslickou radnici několik desítek stížností. Část obyvatel nemohla větrat a obávala se zdravotních potíží. Na vině byl zápach, který pocházel z čistírny odpadních vod v areálu městské společnosti Sametex.

„Čistírna procházela generálním čištěním sedimentů, kdy byla potřeba provést sanace stěn obří nádrže. Při tom vzniká pach, který obtěžoval obyvatele města. Ten bohužel nelze nijak neutralizovat. Upozornili jsme vlastníka, že při příštím čištění musí použít větší množství vody na ředění kalu, aby se zápach více eliminoval,“ vysvětlil jednatel Kraslické městské společnosti Otakar Mika. Nyní už je situace v pořádku, nádrž je napuštěná a zápach pominul.

Kraslický starosta Roman Kotilínek potvrdil, že město přijalo kolem stovky stížností. „Kontaktovali jsme vedení společnosti, aby navrhlo takový postup či technologicko-technická opatření k tomu, aby se podobná situace v takové intenzitě již neopakovala,“ sdělil Kotilínek. Na místo byli také povoláni pracovníci odboru životního prostředí, kteří pátrali po tom, jestli není zápach také zdravotním rizikem, což se nepotvrdilo.

Obdobný problém zažívali před zhruba před třemi měsíci i obyvatelé Prahy 6 a Prahy 7. Na vině byla také čistírna. Indicie, které směřovaly ke zdroji zápachu, ukázaly na Ústřední čistírnu odpadních vod na Císařském ostrově. Následně vyšlo najevo, že zápach způsoboval mimořádný stav kalového hospodářství.

Ilustrační foto 

Scroll to Top