Kontaminovaná voda zřejmě zabila dvě tuny ryb na Náchodsku

blank

V Doleckém rybníku v Jaroměři uhynuly začátkem měsíce ryby. Škody se vyšplhají do stovek tisíců korun. Případ už vyšetřuje policie. V tomto roce je to několikátý případ otravy ryb v České republice.

„Ve spolupráci s pracovníky z odboru životního prostředí a Povodí Labe bylo odebráno několik vzorků vody z rybníka a okolí k určení možného zdroje kontaminace vody v chovném rybníce. Celková způsobená škoda rybářům z místního svazu se vyšplhá na stovky tisíc,“ sdělila mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Z chovného rybníka museli rybáři odvézt 23 metráků uhynulých ryb. Přišli tak téměř o vše, co chovali. Po události se vyrojily spekulace ohledně příčiny úhynu. Podezření padlo i na nedalekou kompostárnu, ze které se podle jaroměřských rybářů dostávají škodlivé látky do Dolockého potoka. Policie začala případ vyšetřovat pro podezření z přečinu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti a čeká na vzorky odebrané vody.

Tisíce ryb uhynuly na jaře také v  Moravě poblíž Bolelouce na Olomoucku. Vlivem extrémního sucha hlásil úhyn stovky kil ryb i Slavkov na Vyškovsku. Deset tun ryb, které zabil amoniak, pak museli odvézt rybáři v Ivanovicích na Hané.

Ilustrační foto

Zdroj: iDNES.cz 

Scroll to Top