Co objevil půlmiliardový průzkum podzemních zdrojů vody?

blank

Čeští geologové pátrali několik let po zásobách vody v podzemí. Náklady na rozsáhlý průzkum se vyšplhaly na půl miliardy korun. Některé zjištěné skutečnosti překvapily i odborníky. Uskutečnily se stovky vrtů, jejich hloubka místy dosahovala až půl kilometru. Díky nim vyšlo najevo, které oblasti jsou kvůli dlouholetému čerpání vody nejvíce ohroženy.

„Část Mělnicka, okolí Lysé nad Labem nebo střední a jižní Morava jsou místa, kde je již vydatnost zdrojů vody vzhledem k současnému využívání na hraně. Pokud by se zde čerpalo víc, tak už to přeženeme a může dojít k degradaci zdroje. Voda je tu obsažena třeba v droboučkých pórech, které se ucpou a už se znovu nikdy nevytvoří,“ upozornil ředitel České geologické služby Zdeněk Venera.

Vědci prozkoumali 56 regionů, 14 z nich označili jako rizikové. Patří k nim třeba Svitavsko nebo území nacházející se západně od Veselí nad Lužnicí. Překvapení vědcům přinesl například průzkum kuřimské kotliny na severním Brněnsku, kde se prokázalo, že jsou tamější zdroje dramaticky menší, než se původně předpokládalo.

Opačné, ale o to příjemnější překvapení čekalo odborníky v Jeseníkách, kde objevili velké množství zásob podzemní vody. „Tam se podzemní voda koncentruje a protéká takovými pruhy vápenců, je velmi kvalitní a je jí takové množství, že to nikdo neočekával,“ uvedl vedoucí projektu Petr Mixa. Bohaté zdroje podzemní vody v Jeseníkách jsou nadějí i pro sušší oblasti střední a jižní Moravy. Z jesenických hor by se totiž mohla voda přečerpávat právě tam. Touto variantou se zabývá i vláda.

Mimořádně bohaté oblasti na vodu leží také v Čechách. Jedná se třeba o Českou křídovou tabuli, která leží mezi Ústím nad Labem po Mnichovo Hradiště nebo oblast mezi Litomyšlí, Chocní a Poličkou.

Vědci prozkoumali zhruba třetinu českého území, kde se nachází drtivá většina podzemních zdrojů vody. Některé jsou uložené stovky metrů pod zemí a právě tyto zdroje jsou méně zranitelné při obdobích sucha. Klimatické změny se v nich projeví za desítky let. Další území podzemní zdroje vody neobsahuje vůbec nebo jsou jen pár desítek metrů pod zemí.

Vládní zpráva o stavu vod v roce 2014 uvedla, že jsou využitelné zdroje podzemních vod odhadovány zhruba na bilion litrů. Podle expertů není situace vyloženě špatná. „Zejména kvůli tomu, že jsou jednotlivé zdroje rozmístěny nerovnoměrně, máme někde velké suché oblast, někde naopak lokality bohaté na vodu. Zkrátka jsem na tom slušně, ale ne zase tak dobře, abychom vodou mrhali. S vodou musíme efektivně hospodařit,“ uzavřel Petr Mixa.

Zdroj: Česká televize 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top