Hurikán Irma udeřil na Floridu v plné síle

blank

Americký zpravodajský server Local 10 si v souvislosti s pojmenováním již devátého hurikánu v tomto roce všiml zajímavé spojitosti s českým kalendářem. V den, kdy hurikán Irma v plné síle udeřil na stát Florida, má v České republice svátek rovněž Irma.

Po devastaci Karibské oblasti, která přinesla smrt 25 lidem včetně 11 na ostrově Svatý Martin, přikázal guvernér státu Florida, aby lidé odjeli co možná nejrychleji z postižené oblasti. Varoval, že hurikán Irma bude mít devastující účinky. Problém Floridy je v tom, že její velká část leží v zátopových oblastech pobřeží oceánu, takže co nejvíce ohrožuje lidi, jsou záplavy přicházející z Atlantského oceánu a z Mexického zálivu. Průměrná nadmořská výška státu Florida je jen 3 metry. Největší kopec – Britton Hill je vysoký jen něco málo přes 100 metrů. V případě roztání všech ledovců na světě by se tak Florida ocitla celá pod vodou. 

Šířka tohoto hurikánu je 560 kilometrů, což je velikost České republiky od německých hranic až po hranici se Slovenskem a rychlost větru přesahuje 200 kilometrů za hodinu.  Jeho intenzitu v různých stupních pocítí celá Florida. Bez proudu se ocitlo 1,3 milionu lidí a benzinové stanice jsou z velké části již bez pohonných hmot. Elektrárenská společnost Florida Power and Light odhaduje, že bez proudu bude až 3,4 milionu jejích klientů až Irma udeří v plné síle. Pro 50 tisíc obyvatel vytvořila vláda 300 úkrytů.

Irma je první bouře v zaznamenané historii, která dokázala nepřetržitě po dobu 37 hodin udržet rychlost větru 300 kilometrů v hodině.

K určení síly bouře vědci měří barometrický tlak, který je udávaný v milibarech. Čím nižší je tlak, tím je bouřka silnější. Hurikán Irma vykázal hodnotu 915 milibarů, což je nejmenší tlak atlantského hurikánu mimo Západní Karibik a Mexický záliv v zaznamenané historii.

Na Windy.com se můžete podívat na aktuální pozici hurikánu Irma.

Převzato z webu www.volty.cz 

Scroll to Top