Josef Horinka pro vodarenstvi.cz: Tvrzení, že za ztrátami vody v severních Čechách ...

blank

Začátkem září se vydali čeští, polští a němečtí aktivisté na protestní plavbu do Polska, čímž chtěli dát najevo nespokojenost s plánovaným rozšířením dolu Turów. Akce se zúčastnil i starosta severočeského Hrádku nad Nisou Josef Horinka nebo ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

V elektrárně Turów v jihozápadním Polsku plánují výstavbu dalšího bloku. S projektem souvisí i rozšíření nedalekého hnědouhelného dolu. Prohloubení dolu ale v severočeské oblasti může ovlivnit podzemní a povrchové zdroje pro 30 000 obyvatel. Kvůli dolu česká strana pociťuje problémy už dnes.

„Součástí Hrádku nad Nisou jsou i Václavice a Uhelná, ve které je jímací vrt Severočeské vodárenské společnosti, jenž zaznamenává reálný pokles vodního sloupce. V okrajové části Václavice jsou pak studny, které také zaznamenávají čím dál méně vody. V okolí Hrádku rovněž vysychají povrchové vodní toky, potoky,“ vyjmenovává naší redakci následky činností dolu Josef Horinka a dodává, že hluk z těžby je slyšet až v Hrádku.

Polská nicméně strana zastává názor, že k nedostatku vody dochází kvůli globálnímu oteplování. „Jistě, a díra, která je už nyní pod úrovní hladiny moře, žádný negativní vliv na spodní vodu nemá. Takové prohlášení bych nazval špatným vtipem roku,“ nebere si servítky starosta Hrádku nad Nisou.

Josefu Horinkovi kroky polské strany v podobě rozšiřování a prohlubování dolu klid na duši opravdu nepřinášejí. „Celé to sleduji s velkou obavou o celý náš region, a to jak z pohledu možné ztráty podzemní vody, ale i z pohledu prachu, hluku a celkového negativního dopadu na životní prostředí v bezprostřední blízkosti našich domovů.“

Horinka před časem kritizoval také počínání ministerstva životního prostředí a ministerstva zemědělství a prohlásil, že pokud by takovým způsobem řídil své město, vyhodili by jej lidé z okna. „V únoru letošního roku jsme si na ministerstvu životního prostředí za účasti zástupců ministerstva zemědělství domluvili jasná pravidla dalšího postupu s tím, že obě ministerstva ve spolupráci připraví materiál do vlády. Na nedávném jednání jsme se dozvěděli, že po sedmi měsících se nestalo téměř nic, my naopak byli svědky až skoro trapného dohadování zástupců obou ministerstev, kdo co měl udělat a neudělal,“ uzavřel Josef Horinka.

Scroll to Top